new bloglist
new home new bloglist new bloglist

09 Julai, 2011

Home » » Gemuk Atau Kurus, Mana Yang Jadi Pilihan?

Gemuk Atau Kurus, Mana Yang Jadi Pilihan?

Salam 'alaik...

ihsan google


Sudah macam-macam benda aku cuba. Produk tu dah try, produk ni dah try (baru try satu produk saja sebenarnya) tapi badan aku tetap macam ni jugak. Kadang-kadang dah tak tahan mendengar ulasan orang-orang yang tak memahami. Bajet memberi nasihat padahal mereka hanya tahu mengutuk tanpa tahu hakikat sebenar.

"Kau ni makin kurus je aku tengok, sakit ke?"


"Kau tak makan eh? Makanlah banyak sikit,"


"Kau bela berapa ekor dalam badan kau za?"


"Kau pernah cuba ni tak?" (sambil menunjukkan iklan susu)

Sudah! Sudah!
Biar aku bagitahu, aku memang kuat makan (selalunya) tapi kalau segan sangat sikit je lah aku makan. Tak percaya korang boleh tanya orang yang kenal aku dan pernah jumpa aku. Itupun kalau korang nak sangat tahu. Setelah dikaji serta membuat research selama aku hidup di atas muka bumi ini, ada beberapa kemungkinan kenapa berat aku tak naik-naik kadang-kadang turun lagi.

Metabolisma tinggi
Bak kata rakan seperjuangan, sekelas dan sebio dengan aku orang yang metabolisma tinggi ni kalau diorang makan nanti makanan yang dimakan tu cepat bertukar kepada energy. Sebab tu dia makan banyak pun dia masih kurus. Atau dengan kata lain badan dia aktif.

Diet tak ikut blood type
Mungkin ada yang taktahu blood type kita jugak mempengaruhi gaya permakanan kita. Aku tahu pasal ni pun tahun lepas masa presentation professional communication 1 ada sorang rakan sekelas aku buat research pasal diet dan dia ada mention tentang blood type. Sebab tu ada yang gemar makan ayam sampai hari-hari makan ayam pun dia tetap kurus. Macam aku. Nak tahu cara terbaik untuk blood type korang boleh klik SINI.

Dua tu lah yang paling utama aku nak bagitahu. 'Membela'? Tak sangka pulak masih ada yang percaya benda-benda tahyul macam tu.

Fikir positif tu yang paling baik, jangan main kutuk je. Nampak orang kurus kering lalu depan mata dok kutuk-kutuk. Takde sape yang perfect, mungkin ada yang perfect di luar atau fizikal tapi dalam atau mentally diorang? Diorang je lah yang tahu.



kita pandai mengata orang
cuba kalau benda tu jadi kat diri sendiri?


24 virus attack:

- t E d - berkata...

tak kisah kurus ke gemok ke, janji sihat..hoho

cik zaza berkata...

@- t E d - sihat tu yang penting.

Tanpa Nama berkata...

ala, relax lah.. still manusiakan ? apa nak risau.. :D
chill lah akak oit :p

- Wan Hud -

cik zaza berkata...

@Tanpa Nama baikkk..hehe. bukan ada blog ke?huhu

Tanpa Nama berkata...

Blog tu dah berkubur lama.. hhahaha
malas lah nak wat blog.. baik wat info letak kat FB tuh :p

- Wan Hud -

cik zaza berkata...

@Tanpa Nama owh, begitu.. teruskan dengan info anda..hehe.ala, fanpage wan pun ada kn..

SRenungan berkata...

hati yang penting..
bukan lah gemuk atau kurus seseorng..
SEBAGAI RENUNGAN

cik zaza berkata...

@SRenungan betul. hati kalau baik semua nampak cantik. ;)

kei berkata...

tgk link ko bgi.. owh patut lah aq x kurus2.. kene mkn seafood rpnye aha.. dan2 lah nak mkn seafood xD

cik zaza berkata...

@kei haha. tu lah, rupa2nya aku yg peggemar ayam takleh makan ayam rupanya..

kei berkata...

ala mkn je apa yg kite suke... bak kata aq.. (cewah) nanti dah tue sumer x leh mkn bru nak menyesal hehe xD

cik zaza berkata...

@kei hahaha..babe, jom makan kat seoul garden nak tak?

kei berkata...

adehhh ko bce fikiran aq ker??? aq bru nak ajak ko mkn kat si2... lalala.. jum2.. aha xD

cik zaza berkata...

@kei serious??haha..bile2..isnin nak?

kei berkata...

bole2.. nanti aq pau uit abg aq keh keh

cik zaza berkata...

@kei haha.orait2.nanti bw cite anime sekali tau.den nak layan anime..kehkeh

kotak bulat berkata...

lain org lain cita rasanya... :) kb suka bdan berisi... :P

cik zaza berkata...

@kotak bulat semestinya.. ;)

Ym.Bundle berkata...

aku jage badan untuk kesihatan dan seluar aku je..kan rugi kalo seluar tu ketat, pastu takleh pakai..hehehe

cik zaza berkata...

@Ym.Bundle untuk seluar?haha..yg penting kesihatan ko la nati sakit tertunda pulak nak akad nikah.kehke

Ym.Bundle berkata...

hahahaha..betol la..kang nk beli seluar baru dah mahal wei.heheh.aku stress kalau perut naik..tu pasal aku sentiasa diet..

cik zaza berkata...

@Ym.Bundle orang kata kalau perut naik tu maksudnya tengah bahagia.haha

Rie berkata...

btul..sihat itu penting..jagalah kesihatan anda..tak kisahlah outcomenya nnt kurus atau gemuk :)

armouris berkata...

lagi info tentang gemuk di SIHAT SELALU - Diet Tapi Tetap Gemuk Kerana Rendah BMR