new bloglist
new home new bloglist new bloglist

09 Februari, 2011

Home » » "what is IP address?"

"what is IP address?"

Salam..
apa itu IP? aku yakin mesti ramai yang dah tahu IP tu binatang apa kan? aku pun takde le pandai sangat sampai nak tahu banyak pasal IT tapi kalau IP ni selalu lah jugak main-main dengan dia. alah, kecik-kecik dulu siap main guli sesama. HAHA. poyo neh..

aku taktahu la banyak sangat pasal encik IP ni tapi apa yang aku tahu dari IP address ni kita boleh track orang tu datang dari mana. contohnya kat cbox bagi pengguna cbox, kat message akan ditunjukkan IP address bagi setiap pengirim kata-kata kat shoutbox korang. 






contohnya lah korang nak tahu dari mana orang tu datang korang pergi lah google "ip tracker" then korang paste nombor-nombor tu. nanti keluarlah dari mana encik yang kat atas ni datang. suatu ketika dulu aku menggila jugak check IP pengunjung blog aku sebab takut kena stalk. HAHA. paranoid gile. padahal takde sape pun nak stalk aku. sapelah aku di mata mereka. *tibe-tibe nak tachink..



aku tahu ramai jugak yang tahu
lebih banyak lagi pasal IP address ni, lebih advance aku rase
tapi aku saje nak kongsi setakat yang aku tahu
ilmu yang sedikit dikongsi lebih bermakna dari ilmu yang 
banyak tapi tak dikongsi, bukan?

8 virus attack:

chenta berkata...

URL kita tu pun sebenarnya IP..macam www.yahoo.com..ada no IP nye sendiri.kalau kita masukkan IP tersebut, pun boleh pergi yahoo.

tapi ssh la kan nak igt nombor semua? ^_^

cascd berkata...

oo..cmtu saya dari mana ye?hehe

cik zaza berkata...

@chenta owh..br tau..huhu.thanks! x)

cik zaza berkata...

@cascd ntah..xcheck lak ip awk..huhu

gabanMorka berkata...

aku pernah jadi stalker kau....hahahahaha

cik zaza berkata...

@gabanMorka aku pn penah stalk ko..hahahaha...kantoi sudah..

GataKiriBa berkata...

bagus...dah maju murid ku....hahaha

cik zaza berkata...

@GataKiriBa hasil didikan cikgu jugak!..heheh