new bloglist
new home new bloglist new bloglist

20 Februari, 2011

Home » » kuat makan tapi tak gemuk..

kuat makan tapi tak gemuk..

Salam...
bila berkata mengenai saiz terutamanya bila ditanya. aku rasa berbelah bahagi je. nak jawab ke taknak. bagi yang pernah lihat sendiri aku depan-depan mungkin takkan tanya atau tak kisah sangatlah kalau nak jawab. bagi aku mereka mungkin paham situasi aku. tapi bagi yang tak pernah tengok aku, atau yang pernah tapi tak paham-paham tu rase macam nak.. WACCHHHAAA!!!..

kenapa?

sebab lepas diorang tanya mesti akan selit kata-kata ini,


"hish, risau aku dengan kau ni. makan lah banyak sikit,"
"keciknyaaaa... gain weight aza, gain weight,"
"kau pernah check doktor? aku macam risau je. takut je kau ada penyakit,"


padahal diorang tahu apesal aku tak besar-besar. ataupun diorang tahu yang aku ni bukannya kecik sebab tak makan langsung! mungkin jugak diorang tahu metabolism badan aku tinggi. bak kata kawan aku;


"ada orang kata orang yang metabolism tinggi ni badan diorang macam baru umur 16tahun. apa yang dia makan energy dia guna habis takde tinggal jadi lemak ke hape. kalau orang yang metabolism rendah sebaliknya,"


lebih kurang macam tu lah kawan aku explain kat aku. memang pun aku makan macam hape semua benda nak makan. kadang-kadang tu kalau kat kedai makan nak aje aku order semua yang kedai tu jual cuma ada duit dan takde je. tapi bila makan depan mr.raksasa hamek kau tak habis terus! HAHA. ok2, tu malu sebenarnya k. takde kaitan dengan kurang selera makan. selera aku jarang kurang kecuali ketika mengalami kerisauan. tapi kadang-kadang risau ke tak sama je selera aku. HAHA.

dah lah makan banyak lepas tu tak boleh tahan lapar. kawan aku lah yang perasan aku sendiri tak perasan aku jenis tak boleh tahan lapar sebab kalau bulan puasa aku rilek je tahan walaupun tak sahur. 


"alamak! aza dah takde mood mesti dia tengah lapar.cepat-cepat cari tempat nak makan!"


macam tu lah kawan aku cakap dengan penuh kerisauan. macam aku dah nazak sangat je. padahal aku steady je lagi walaupun memang muka aku dah mencuka sebab kelaparan.hehe.. apa-apapun aku ada jugak effort nak naikkan berat bukan takde langsung..

orang kata paham kita
tapi hakikatnya?
tak langsung..

36 virus attack:

gabanMorka berkata...

smlm aku cek

aku kurang kalsium
then berat badan aku 65kg
ideal nya 60kg

then Dr tu ckp ni berat badan aku masa umur 28tahun!

aku baru 22,tapi berat dh 28

haha

Rie berkata...

x pe la aza..aslkan ko sihat suda huhu..

jijie berkata...

ye ke ko kuat makan? yang kat umah mak sampai paksa2 ko makan tu ape? sampai pitam2 depan .... (sila isi tempat kosong)

HEROICzero berkata...

ah ni mesti metabolisme aku rendah T_________T

xde tips nk naikkn? keh3x

Aznanie berkata...

saya, masa muda-muda pun mcm tu. samalah. kira kuat makan gak. tapi bila dah tak berapa muda ni.. badan naik mcm tak ada brake.. suami asyik protes jer.. hahaha

cik zaza berkata...

@gabanMorka haa!tu la yg aku mksudkn..tp kwn aku xckp 28thn la dia terus ckp 30 thn..or 50 thn.huhu

cik zaza berkata...

@Rie tu la.huhu

cik zaza berkata...

@jijie sbb kaklong mmg jenis dengki kt sini nk bgkang ape yg aja ckp..padahal dia sndiri ckp kalo nk gi mkn ajak aja je..ouh,yg peristiwa xpyh la diingt2 lg..

cik zaza berkata...

@HEROICzero aku pun tgh cari tips nk turunkn.huhu

cik zaza berkata...

@Aznanie alamak, yeke..mknanya nati kalo sy kawen bdn sy cpt naik ke?huhu

GataKiriBa berkata...

ate, sng bebenor nak naik berat bdn.... kamu makan byk pastu tdo, mkan tdo.... insyaAllah mujarab.... :p

cik zaza berkata...

@GataKiriBa bkn setakat gemuk tu cikgu pakej dgn malas sekali!huhu

::Raudhatul Hannan:: berkata...

same goes to me cik zaza..
sy juga 'kecil'
biarla ape org bak kata,, bersyukur dgn apa yg ada..yg penting tak susahkan hidup org lain.. ^_^

cik zaza berkata...

@::Raudhatul Hannan:: betul,kite xmenyusahkn org pn ada bdn yg 'kecik' ni.. =)

tot tot kecik berkata...

salam..


oo sama ngan kes tot..bdn kecik tp mkn byk..ade yg jeles..ade yg kta xmkn..tp nk wt cane, da mcm2 cra tot wt nk kasi bert naik..huhu..

SuE ChAN berkata...

hahak . adik neh same cm akak lar !
xley tahan lapau ! lau x abes ar org2 kne telan ngn akak ! ki3

tp satu ejp y xsame .. akak gemop ! adik kering ! ki3

cik zaza berkata...

@tot tot kecik welcome to the club..huhu..tu la, kite bkn xde effort lgsung kn?

cik zaza berkata...

@SuE ChAN sbb metabolism akk rendah kot..bdn akk mcm org yg dah berumur 30thn.hehe..saje je..lala

Tanpa Nama berkata...

same ler prob kite..doang yg susah hati ng kite..kite relax je.. huhu saye pn jenis yg suke mkn tp x gemuk2..plng xleh lupe time kt u dulu, lps mghrib 1 geng mkn nasi lemak.lps tu tgk movie korea, tiba2 bunyi perut berhip hop.. doang ckp eh ade bunyi sound effect ler..upenye bunyi perut sy huhu yg penting kite sihat xkire gemuk or kurus..sbb sume kejadian Allah tu unik :)

Kazen berkata...

haha tu laa ko sape suh xtry herbalife...ANDA SUDAH DI TAG...jeng jeng

cik zaza berkata...

@Tanpa Nama hehe..bunyi-bunyian perut tu pn penah jugak jd kat sy..tp versi lain..hp dlm poket ni ttbe rase vibrate tp tgk xde ape2 pn kt hp rupa2nye perut yg bnuyik.huhu..bunyik smpai vibrate lak tu..

cik zaza berkata...

@Kazen herbalife mahal laa..huhu..aku xde duit nk try..tgu aku kawen dgn anak sultan dulu le jwbnye..

HEROICzero berkata...

huaaa!!! xnak join! presiden gua pon ada!!!

heh.

dah join unikl blogger. thanks for d invite. so lepas register, kita punya entri akan up sendiri la kt blog unikl tu?

sorry, noob sikit. keh3x

cik zaza berkata...

@HEROICzero a'ah.eh?ko dah join ke?xnmpk pn ko..huhu..mksud aku entri ko..

HEROICzero berkata...

isyyy semalam dah wat. kejap. buat lagi skali.

cik zaza berkata...

@HEROICzero ko ada networkedblogs x?puas aku cari..xde pun..

HEROICzero berkata...

aiseh dh mcm chatting.

tak2, aku submit kt blog tu. aku tekan kat submit blog, aku komen bawah tu. x boleh ke?

www.heroiczero.blogspot.com
author, HEROICzero

UNIKL BMI.

submit kat ko lah. ko admin?

cik zaza berkata...

@HEROICzero tau xpe..huhu
aku 2nd admin..ok2 jap lg aku letak link ko kt unikl bloggers..yg fb ko xnk autopublish ke?hehe

HEROICzero berkata...

macam mana nak bg auto publish?

cik zaza berkata...

@HEROICzero autopublish kt fb..gune application networkedblogs..

Farhana Jafri berkata...

aiyo rmai je kwan2 aku mcm ni.. ksian pon ada tp nk wt cm mn.. suma tips bgi xjlan jgax.. try jmpa doc la.. xpon mkan appeton gainweight tu hehehe

jemput singgah ANASAURUS :)

cik zaza berkata...

@Farhana Jafri aku dah penah try appeton weigh gain tu tp xberjaya gak..huhu

Aazad Faleeq berkata...

Haha. Aku pon sma gak. Makan pagi ptng tgahari tgah malan 2 3 pagi makan lagi, badan maintain... Tp bnyak org ckp n tgur yg bdan kurus (wlupun xkering) tp gua jwb ok je pon. Maybe sbb aku mrokok kot. Ntah la. Nak naikkan badan takot badan naik mendadak. Org ckp, metabolisme tnggi tu la pasal. Tp someday, bila metabolisme tu dh slow down, masa tu ar makan sikit tp badan naik gile2. Takot weyh. APA pon, bersenam lagi baik bagi kurus, or gmok. Dan snaman yg baik ialah solat. Hehe.

Aazad Faleeq berkata...

Xpayah ar. Metabolisme ko tinggi. Enjoy it. Dh khwin nnt naik r badan . Tp klu nak jgak, Senang je.. U gi jmpa Dr pakar makanan. Lain org, lain cara pmakanan. Cuba mnta nasihat Dr pakar. Tp bila metabolisme tnggi, mkan APA pun xpndai gmuk. Nak jadi gemuk xsemudah makan banyak2 mcm org gemuk and org gemuk yg nak jadi kurus xsemudah berlapar or diet nak jadi kurus. jadi konklusinya, enjoy your metabolisme selagi ADA.

Aazad Faleeq berkata...

Haha. Aku pon sma gak. Makan pagi ptng tgahari tgah malan 2 3 pagi makan lagi, badan maintain... Tp bnyak org ckp n tgur yg bdan kurus (wlupun xkering) tp gua jwb ok je pon. Maybe sbb aku mrokok kot. Ntah la. Nak naikkan badan takot badan naik mendadak. Org ckp, metabolisme tnggi tu la pasal. Tp someday, bila metabolisme tu dh slow down, masa tu ar makan sikit tp badan naik gile2. Takot weyh. APA pon, bersenam lagi baik bagi kurus, or gmok. Dan snaman yg baik ialah solat. Hehe.

cik zaza berkata...

@Aazad Faleeq terima kasih atas nasihat kau.hehe.. tq2